Beleggen in Bitcoins?

Het kan u niet zijn ontgaan dat Bitcoin is het middelpunt van de belangstelling staat en dat de koers de afgelopen jaar is geëxplodeerd. In dit artikel leggen we uit hoe de Bitcoin werkt en aan welke risico’s beleggers worden blootgesteld. We eindigen met onze conclusie of de kansen opwegen tegen de  risico’s. Ons verhaal begint in China. Al in de 11e eeuw wisselden de Chinezen hun goederen in voor kleurrijke rekeningen. Zij waren de eersten die papieren geld gebruikten - in een tijd dat alle andere landen nog steeds schelpen, rijst of geavanceerdere zilveren munten gebruikten.

Het was papiergeld dat later de wereld veroverde. Er werd beloofd dat de rekeningen op elk moment konden worden ingewisseld voor echte activa zoals goud; een toezegging gedaan door de heersers van dat moment en later door de centrale banken van de staat. Heden ter dage zijn banken niet langer verplicht papieren geld om te wisselen in goud of andere waarden. De VS bevrijdden de Fed van deze verplichting in de vroege jaren zeventig, toen het internationale valutasysteem, Bretton Woods, faalde. Dit betekent dat ons huidige geldsysteem nu uitsluitend op vertrouwen is gebaseerd. Iedereen die geld als betaalmiddel accepteert, vertrouwt op de mogelijkheid om het elders en op andere tijden in te ruilen voor goederen. Het behoud van waarde wordt ook verondersteld, rekening houdend met een kleine aanpassing voor de inflatie.

Het is daarom misschien verstandig om te betwijfelen of de staat en zijn centrale bank - die een monetair monopolie hebben – een goede garantie bieden voor de waarde van geld, zeker in het licht van de grote schuldposities die sommige landen hebben opgebouwd. Misschien is het verstandig om een valuta te creëren die onafhankelijk is van overheidsinstellingen?

Een mysterieuze uitvinder

Al in de jaren zeventig keurde de econoom Friedrich August von Hayek de 'denationalisatie van geld' goed. Maar het zou nog vier decennia duren voordat de lancering van Bitcoin - de eerste onafhankelijke, virtuele valuta - wereldwijd furore maakte. Het is gemaakt door Satoshi Nakamoto in 2008 - maar de naam is een pseudoniem. Tot op heden kent niemand de identiteit van de oprichter van de cryptocurrency.

De eerste Bitcoin-software werd het volgende jaar uitgebracht. Conventioneel geld is afkomstig van interacties tussen de centrale bank, commerciële banken en hun klanten. Bitcoin is heel anders. Er is geen enkele instelling, bedrijf of persoon achter deze virtuele valuta. Je moet je gewoon het bitcoin-geldsysteem voorstellen als een wereldwijd netwerk van computers die elke transactie registreren. Dit lijkt op het internet zelf, waarachter zich miljoenen computers bevinden die elk verzoek verwerken, niet slechts één.

Het graven naar Bitcoins

Een Bitcoin bestaat in principe uit gecodeerde datablokken.

De virtuele munten worden gemaakt via het computernetwerk met behulp van een aantal complexe formules, een proces genaamd 'mijnbouw'. Om inflatie te voorkomen, is de maximale limiet van Bitcoins verankerd in het algoritme momenteel 21 miljoen - een aantal dat nog moet worden bereikt. Gegeven dat iemand kan 'graven' naar Bitcoins, lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat het inflatieplafond wordt geraakt, maar het graven is nu te ingewikkeld geworden om door normale computersystemen te worden beheerd.

De kosten voor het upgraden van uw computer en de stroom die u nodig hebt om deze uit te voeren, overtreffen het potentiële financiële voordeel. Voor degenen die nog steeds in de verleiding komen om het eens te proberen, kun je computercapaciteit huren in de cloud (datacenters van professionele leveranciers), maar zelfs cloud-energie is niet gegarandeerd voldoende. Hoe dan ook, als het u lukt om voldoende stroom te genereren, is elke potentiële Bitcoinwinst nog lang niet gegarandeerd.

Bitcoin contanten: een sneller alternatief

Een reeks complexe wiskundige formules moet ervoor zorgen dat elke Bitcoin onvervalsbaar is. Om te voorkomen dat een virtuele munt twee keer wordt uitgegeven, worden alle transacties opgeslagen in een database, de zogenaamde blockchain, die decentraal op honderden computers wordt opgeslagen. Omdat een toenemend aantal gebruikers Bitcoins gebruikt, wordt het steeds complexer om alle transacties te loggen. De blockchain maakt momenteel slechts zeven transacties per seconde, wat betekent dat transfers uren duren. Blockchain zal verder worden ontwikkeld en versnellen, maar verwacht tot die tijd knelpunten. Om deze kloof te overbruggen, lanceerden enkele Bitcoin-enthousiasten onlangs een nieuwe virtuele valuta, Bitcoin-contant, die momenteel 50 transacties per seconde verwerkt.

Op dit moment is de Bitcoin-contante koers echter veel lager dan die van het origineel. Bitcoin-contant geld is niet het enige andere type cryptocurrency. Volgens de portal coinmarketcap.com heeft Bitcoin een marktkapitalisatie van ongeveer £ 80 miljard. De op een na grootste virtuele valuta ter waarde van meer dan £ 22 miljard wordt etherisch genoemd. Ripple staat op de derde plaats met bijna £ 6 miljard en Bitcoin contant geld is meer dan £ 5 miljard waard.

De vraag naar Bitcoins bepaalt de koers

Tot zover geschiedenis, technologie en een reeks cryptocurrency. Het is met name de verbazingwekkende prijsstijging die echt ieders aandacht heeft getrokken. Op 4 januari 2013 kostte een Bitcoin ongeveer € 10,19. De meest recente koers van de Bitcoin bedraagt € 6.339,63. Dat betekent een rendement van meer dan 62.000%! De valuta wordt verhandeld op digitale beurzen en net als aandelen wordt de prijs bepaald door vraag en aanbod. Dit betekent dat de prijs van Bitcoin voortdurend verandert en dat iedereen een virtuele munt of een deel ervan kan kopen.

Bitcoin

De prijs van de virtuele valuta is sinds het begin van het jaar meer dan vervijfvoudigd. Dit komt door de enorme vraag. Los van de vraag of een dergelijke stijging een bubble genoemd kan worden blijkt dat koersstijgingen van historische bubbles in het niet vallen bij de waardestijging van de Bitcoin.

bitcoin2

 

Iedereen die op zoek is naar de oorzaak van deze prijsexplosie moet eens kijken naar Bitcoin's lijst met voordelen.  

De voordelen van de Bitcoin zijn:

  • eenvoudig te gebruiken: iedereen kan een Bitcoin-portemonnee openen (dat is waar het virtuele geld wordt bewaard) zonder de goedkeuring van een bankier of een kredietcontrole. In theorie kan iedereen die toegang heeft tot internet een Bitcoin-portemonnee openen. 
  • globaal: een Bitcoin kan online worden overgezet naar waar ook ter wereld. Hoge bankkosten worden niet in rekening gebracht. Dit komt degenen ten goede die internationaal zaken doen of in het buitenland werken en geld naar huis sturen. 
  • anoniem: Wallet-eigenaren zijn anoniem. Dit is niet alleen aantrekkelijk voor criminelen, er zijn ook veel mensen die anoniem betalingen willen doen. 
  • onafhankelijk: geen bank of staat beheert de valuta. Dit appelleert aan iedereen die het bestaande geldsysteem en zijn soevereine voogden wantrouwt. Dit zal de aandacht trekken van alle landen met onstabiele valuta's, zoals Argentinië.

Hoe belangrijk deze voordelen ook zijn, speculatie heeft het recente succes van Bitcoin opgedreven. Wereldwijd willen meer en meer mensen aan boord van deze snel bewegende trein springen om te proberen snel geld te verdienen. De pers heeft ook het succes opgepikt en er zijn de laatste tijd veel Bitcoin-gerelateerde headlines geweest. De indrukwekkende verhalen rondom de virtuele valuta hebben de aantrekkingskracht vergroot. Neem bijvoorbeeld het verhaal van de Noorse student, die in 2009 ongeveer € 20 in Bitcoin heeft geïnvesteerd, die hij toen was vergeten. Vier jaar later besefte hij dat hij op een klein fortuin zat: zijn 5000 Bitcoins zijn nu vele miljoenen waard. 'Net als een sprookje - student wordt rijk', kopte het Noorse nieuws.

Beleggen in Bitcoins?

Veel beleggers vragen zich vandaag af of ze wel of niet in Bitcoin moeten investeren. Ze kunnen bescherming zoeken tegen een mogelijke ineenstorting van het geldstelsel, of eenvoudigweg na financieel gewin. Iedereen die de aankoop overweegt, moet de gevaren afwegen:

Frauderisico

Softwarespecialisten schatten dat er een risico van 10% bestaat om het slachtoffer te worden van cryptanale fraude. De meeste slachtoffers zijn 'phished', wat betekent dat slachtoffers frauduleuze e-mails ontvangen waarin ze worden gevraagd hun cryptocurrency onder valse voorwendselen over te dragen aan andere wallets. Iedereen die zijn virtuele portemonnee op zijn computer bewaart, loopt ook een hoog risico op diefstal. De veiligste manier om uw cryptocurrency op te slaan, is door een speciale, externe harde schijf zonder internetverbinding te gebruiken - een soort virtuele kluis. Bitcoin-uitwisselingen zijn ook meerdere keren aangevallen - vaak met succes. De digitale beurs Bithumb in Zuid-Korea was een van de meest recente doelen. Deze aanval had invloed op een tiende van de Bitcoinhandelaren ter wereld. In dit specifieke geval kunnen de aangevallen computers virtueel geld beveiligen tot het equivalent van bijna £ 1 miljoen. Nog spectaculairder waren de aanslagen van 2011 op Mt. Ganaarx. Op dit moment had de Japanse aandelenmarkt meer dan de helft van de wereldwijde Bitcoin-handel. In juni 2011 daalde de prijs van Bitcoin tot slechts één Amerikaanse dollar nadat iemand toegang had gekregen tot de wachtwoorden bij Mt. Gox en hebben zichzelf Bitcoins toegewezen. Wanneer Mt. Gox heeft in februari 2014 faillissement aangevraagd. Ze ontdekten dat meer dan 750.000 Bitcoins 'verloren' waren door de aandelenmarkt zelf.

Regulering

Overheden en centrale banken over de hele wereld kijken met de ogen van Argus naar Bitcoin. De mogelijke regulering van de valuta is herhaaldelijk verhoogd - tot en met het mogelijke verbod. De anonimiteit is een echte doorn in het oog van regeringen. Belastingfraude, witwassen van geld, georganiseerde misdaad: de Bitcoin is bijna speciaal gebouwd voor illegale transacties. Zelfs het gebruik van contant geld wordt door sommige landen in twijfel getrokken, omdat degenen die het gebruiken vaak de ogen van de staat kunnen ontvluchten. Virtuele valuta biedt veel bredere mogelijkheden. De tweede vraag is dan gesteld: waarom zouden regeringen hun monetaire monopolie opgeven? De invloed van de centrale bank op het monetaire beleid is van invloed op de economie. Het is onwaarschijnlijk dat regeringen rustig blijven toekijken terwijl zo'n krachtig hulpmiddel van hen wordt afgenomen. Er wordt gewerkt aan alternatieve valutamodellen, waarvan sommige gebaseerd zijn op de blockchain. Zweden is de pionier van dit werk. Ze waren de eersten die bankbiljetten uitgeven in Europa in de 17e eeuw - en nu, meer dan 300 jaar later, willen ze de eerste zijn die fysieke valuta volledig vervangen door virtuele valuta. "Dit is net zo revolutionair als papiergeld was 300 jaar geleden," zei Cecilia Skingsley, de plaatsvervanger van de Zweedse centrale bank. Aan het einde van volgend jaar zullen we beslissen of we een officiële Zweedse cryptocurrency willen uitgeven. Staatsvaluta's zouden de aantrekkelijkheid van Bitcoin verminderen.

Prijsrisico

Een flinke koersdaling is het grootste risico waaraan Bitcoin-eigenaren worden blootgesteld. Investeren in Bitcoins vereist stalen zenuwen. In 2014 bijvoorbeeld, toen de Bitcoin-aandelenmarkt Gox's insolventie aankondigde, halveerde de prijs van de valuta. Om de risico's te vergelijken, hebben we de maximale opnames van Bitcoin en andere aandelen berekend over de afgelopen vier jaar (Bitcoin-gegevens zijn de afgelopen vier jaar alleen betrouwbaar geweest). De maximale opname is het verlies dat een belegger zou hebben geleden als deze op het slechtste moment de markt was binnengekomen en verlaten. Het resultaat: de maximale verlies van Bitcoin bedroeg 82%. In dezelfde periode bedroeg het grootste verlies dat een wereldwijde aandelenindex ondervond 22%. Zelfs de koers van bijvoorbeeld Amazon, dat in de loop van de jaren enorme prijsdalingen heeft gekend, is in de afgelopen vier jaar met 'slechts' 31% afgenomen. Bitcoin biedt mogelijk grote winsten, maar het risico op verlies is enorm.

Wachten op de Bitcoin ETF?

Op dit moment is investeren in Bitcoin voor ons bij De Vries Investment Services uitgesloten. We We beleggen uitsluitend in exchange-traded index funds (ETF's), indexfondsen en Asset-Class fondsen. Een ETF dat belegt in de virtuele valuta is nog niet beschikbaar, hoewel er in de Verenigde Staten enkele pogingen worden ondernomen. Sommige investeerders, waaronder de Winklevoss-tweeling - bekend om hun opvallende rechtszaak tegen Mark Zuckerberg - hebben een aanvraag ingediend voor de goedkeuring van een Bitcoin ETF. Niemand is echter tot nu toe succesvol geweest. Maar zelfs als zou deze Bitcoin-ETF binnenkort worden gelanceerd en voldoende liquide zou zijn, zou het nog een tijdje duren voordat Bitcoins naar de portefeuilles van onze klanten zouden migreren. Dit komt vooral omdat de virtuele valuta geen koersgeschiedenis op lange termijn heeft - Bitcoins zijn pas in 2009 geïntroduceerd. Dat betekent dat het onmogelijk is om betrouwbare uitspraken te doen over de rendements-risico karakteristieken van deze beleggingscategorie. Een andere reden voor onze onthouding van deze beleggingscategorie.  

Conclusie

De opkomst van virtuele valuta is een opwindende trend. Het is mogelijk dat ze uiteindelijk op grote schaal door particulieren worden gebruikt en door de overheid worden gereguleerd. Het is waarschijnlijk nuttig voor iedereen om een beetje ervaring op te bouwen met de cryptocurrency. In zijn huidige vorm is de kans echter klein dat de virtuele valuta een wereldwijd geaccepteerde betaalmethode wordt. Het enige waar we bijna zeker van kunnen zijn, is dat de toekomstige prijsaanpassing volatiel zal zijn.

Beleggers hebben stalen zenuwen nodig en mogen alleen zoveel investeren als ze zich kunnen veroorloven om te verliezen. "Vroeg of laat zal papiergeld terugkeren naar zijn intrinsieke waarde - nul," heeft de Franse filosoof Voltaire gezegd. Virtuele valuta's zijn ook kwetsbaar voor dit risico.

Warren Buffet vertelde ooit dat zijn belangrijkste regel voor succesvol beleggen vooral is ‘geen geld te verliezen’. Zijn twee regel?: “Vergeet nimmer regel 1!”

We zien het als onze missie om onze klanten te helpen in het realiseren van hun financiële doelstellingen. Beleggingen waarbij het risico wordt gelopen de volledige inleg kwijt te raken, daar lopen we graag met een grote boog omheen.

Dominicanenlaan 2 • 2408 KH Alphen aan den Rijn •  info@devriesinvestmentservices.nl