Discipline: zeer belangrijk voor een succesvolle beleggingservaring

Discipline is één van de belangrijkste eigenschappen voor een succesvolle beleggingservaring. Dat lijkt eenvoudig maar dat is het in de praktijk allerminst. Ik zal dit aan de hand van een voorbeeld laten zien. Zoals ondertussen wel bekend is gebruiken we wetenschappelijk onderzoek als basis voor ons beleggingsbeleid. Academisch onderzoek vertelt ons dat beleggen in zogenaamde ‘value’  aandelen door de tijd heen een hoger rendement oplevert dan beleggen in ‘groei’  aandelen. En meer rendement betekent uiteindelijk een groter vermogen.

Om dit te illustreren heb ik twee indices met elkaar vergeleken. De MSCI World index is een index die bestaat uit aandelen van grote ondernemingen. In deze index zitten zowel groei- als waarde aandelen. In de Dimensional index zitten alleen waarde ondernemingen van grote ondernemingen. Sinds 1975 hebben waarde aandelen € 1,- van uw vermogen laten groeien tot € 135,78 , terwijl de Wereldindex uw € 1,- heeft laten groeien tot € 39.16. Met andere woorden, een ‘ value’  aanpak heeft ruim 246% meer vermogen opgeleverd. De vraag die ik u stel is de volgende: “Welke aanpak heeft uw voorkeur?” . Ik ben nog geen enkele belegger tegengekomen die voor de ‘ normale’  aanpak koos. Elke belegger koos voor de ‘value’ aanpak.

1

Wat we onze cliënten continue vertellen is dat welke strategie je ook selecteert er altijd in een bepaald jaar strategieën zullen zijn die beter of slechter presteren. Neem nu deze ‘value’  aanpak. Sterker nog, een ‘value’  aanpak werkt momenteel niet. Kijk maar eens goed naar onderstaande grafiek.

2

De grafiek laat het jaarlijkse verschil zien tussen de Dimensional Global Value index en MSCI World index. Is het verschil positief dan presteert de ‘ value’  aanpak beter en vice versa.  Een belegger die eind 2013 is gaan beleggen zal gemerkt hebben dat de ‘ value’  aanpak in 2014 als 2015 slechter heeft gepresteerd.

Hoeveel beleggers hebben de discipline om stug vol te houden aan een dergelijke stategie? In deze periode was de underperformance nog maar 8%. Eind vorige eeuw was de underperformance zelfs een stuk groter. Dat laat grafiek goed zien. Een underperformance van meer dan 8% is regelmatig voorgekomen. Welke belegger zou dan toch vast blijven houden aan deze strategie? Vergelijkingssites laten partijen zien die over deze jaren beter hebben gepresteerd. Waarom niet naar hen overstappen?

Een belangrijke les voor beleggers is om te erkennen dat er elk jaar wel een beleggingsstijl, een bepaalde sector of land zal zijn dat buitengewoon goed presteert. De meeste beleggers zullen genegen zijn om juist te willen beleggen in deze goed presterende beleggingen. Voor de industrie is het veel eenvoudiger om een goed presterende belegging aan de man te brengen dan een beleggingsmethodiek waarvan is bewezen dat dit op de lange termijn veruit het meeste vermogen oplevert.

Daarom is de keuze van het juiste advieskantoor ook zo belangrijk. Een goed beleggingsadvies kantoor legt uit waarom er gekozen is voor een bepaalde beleggingsmethodiek en waarom discipline bij de belegger zal resulteren in de hoogste vermogensopbouw.

Dominicanenlaan 2 • 2408 KH Alphen aan den Rijn •  info@devriesinvestmentservices.nl