Onder de loep: Alex Vermogensbeheer

Beleggen op basis van de meest moderne wetenschappelijke inzichten. We noemen dit ‘evidenced-based’ beleggen en dit biedt onze cliënten de allerbeste beleggingservaring. We zien het als onze taak om relevante wetenschappelijke beleggingsinformatie te delen.

In dit artikel gaan we dieper in op Alex Vermogensbeheer. De reden is dat we ons afvragen of beleggers die gebruik maken van deze vermogensbeheerder voldoende beseffen dat de wijze waarop Alex de vermogens beheert maar al te vaak leidt tot een teleurstellend resultaat.

De beleggingsfilosofie van Alex

Alex gebruikt een andere beleggingsstrategie dan veel andere partijen.

alex

Zo beschrijft Alex haar beleid als volgt:

Wat Alex echt onderscheidt van andere vermogensbeheerders, is dat we niet alleen proberen de beste aandelen te zoeken, maar dat onze systemen ervoor kunnen kiezen om helemaal of voor een deel uit aandelen te stappen of juist 100% (behalve bij het defensieve profiel) in aandelen te beleggen. We kopen en verkopen aandelen dus regelmatig.

Aandelenkoersen maken vaak een golfbeweging. Dat betekent dat we in willen stappen als een aandeel stijgt en uit willen stappen als het daalt. De momenten waarop we dat doen, kunnen achteraf gezien eerder of later zijn dan het ideale moment. En aan- en verkooptransacties die niet op het ideale moment zijn gedaan, kunnen samen leiden tot verlies.

Dat is een duidelijk verhaal. Alex belegt dus zeer actief, het maakt niet welke in welke aandelen als ze maar stijgen. En als Alex het niet vertrouwt, dan stappen ze uit. Met deze uitspraak beweegt Alex zich in het kamp van de voorspellers. Alex is er blijkbaar van overtuigd dat het mogelijk is toekomstige koersen (minimaal enigszins) consequent en correct te kunnen voorspellen.

Wat zegt de wetenschap over het voorspellen van koersen?

Wetenschappelijk onderzoek is zeer duidelijk over de mogelijkheid of koersen voorspelbaar zouden zijn; het bestaat niet. Zelfs niet een klein beetje! Elk onderzoek naar dit onderwerp toont dit aan. Door logisch te redeneren kan een belegger dezelfde conclusie trekken. Stel dat er een ' winnende strategie'  zou bestaan, dan is het een kwestie van tijd voordat andere beleggers (vaak dure en hoog opgeleide professionals met geavanceerde IT-systemen) dezelfde strategie ontdekt hebben. Dit feit zorgt ervoor dat de strategie in de toekomst niet meer succesvol gebruikt kan worden. 'Zou Alex nu echt als enige partij beschikken over de winnende strategie?'

Betekent dit dat er absoluut geen kans is dat Alex in staat zou zijn een beter rendement dan de markt te realiseren? Natuurlijk niet. Omdat Alex een trendvolgend model volgt, zou dit model in een markt waarin sprake is van een trend wellicht prima renderen. Het 'probleem'  vindt plaats in een ' trading' markt, een omgeving waar de koersen alle kanten op springen. In een dergelijk klimaat gaat het bij een dergelijke strategie volledig mis. Hoe mis, dat heeft Alex in 2014 meegemaakt. In dat jaar was er sprake van een grote underperformance dat kon oplopen tot 30%!

De kosten

Het rendement dat een belegger realiseert dient gecorrigeert te worden voor de kosten. En als Alex ergens aantoonbaar wel goed in is, dan betreft het in rekening brengen van kosten.

Wat schrijft Alex op haar website over dit onderwerp:

alex kosten

De grootste kostenpost betreft natuurlijk de vaste kostenvergoeding van 1%. Dat is in vergelijking met andere partijen misschien niet duur en we hebben ze nog veel duurder gezien. Maar goedkoop is het niet. Ter indicatie, onze adviesvergoeding ligt 40% lager. Maar waar we meer moeite mee hebben is het feit dat Alex een absolute performance fee in rekening brengt. Dat betekent dat zelfs als Alex flink achterblijft bij het marktrendement er desondanks een performance fee in rekening gebracht mag worden. We hebben in het verleden talloze voorbeelden gezien dat bij een dergelijke regeling beleggers toch een performance fee betaalden terwijl er sprake was van een zeer slecht geleverde prestatie. Wij vinden een dergelijke regeling onwenselijk voor de belegger, want het betekent namelijk dat de belegger maar al te vaak onterecht een performance fee gaat betalen.

Een belangrijke kostenpost die Alex niet noemt zijn de kosten die het gevolg zijn van de bied- en laatkoersen van de aandelen en ETF's waarin Alex handelt. Zelfs bij zeer liquide aandelen en ETF's is er altijd sprake van een spread en dit zijn simpelweg kosten. Deze kosten kunnen behoorlijk oplopen. Stel dat er sprake is van een spread is van 0,02% en Alex pleegt 40 transacties per jaar, dan lopen de kosten al op tot 0,80%. De spread bij een Think ETF ligt hier al behoorlijk boven. Het lijkt ons dan ook een zeer realistisch scenario om uit te gaan van een minimale kostenpost van 1%. Dat betekent dat de totale kosten ver boven de 2% uitkomen en volgens ons dichter in de buurt van 3% zouden kunnen bedragen.

De prestaties

We hebben de prestaties van Alex bekeken en die zijn ronduit slecht. Waar de rendementen voor onze cliënten tussen de 3% en 6% liggen dit jaar, constateren we dat alle profielen van Alex dit jaar een negatief rendement hebben gerealiseerd, oplopend tot wel -10 voor het speculatieve profiel. En we hebben het hier over de prestaties die Alex op de site heeft geplaatst. We weten dat in de praktijk de rendementen van echte klanten soms fors kunnen afwijken van de getoonde rendementen.

speculatief

Conclusie

Alex is één van de grootste vermogensbeheerders van Nederland. Dat betekent dat zeer veel beleggers hun financiële toekomst aan Alex toevertrouwen. Gezien de slechte resultaten in alle portefeuilles zullen veel beleggers minder vermogen opbouwen dan gewenst en lopen zij het risico dat zij hun financiële doelstellingen niet gaan halen. Met alle negatieve gevolgen van dien. Eerder stoppen met werken, een lager pensioen, de aflossing van uw hypotheek, de studie van uw (klein)kinderen?

U kunt ook kiezen voor een beleggingsfilosofie die wel werkt en zijn basis heeft in onafhankelijk academisch onderzoek. Lage kosten en een goed gespreid risico zorgen voor  een beter rendementsperspectief waarbij efficiënte portefeuilles er voor zorgen dat u uw doelstellingen wel gaat halen.

Wilt u weten hoe dat werkt, neem dan vandaag nog contact met ons op voor het maken van een afspraak.

Disclaimer

Historische rendementen zijn geen garantie voor de toekomst. Dit artikel is de persoonlijke mening van J. de Vries en is geen advies om al dan niet gebruik te maken van de diensten van Alex.

 

Dominicanenlaan 2 • 2408 KH Alphen aan den Rijn •  info@devriesinvestmentservices.nl