Top 10 headlines voor het nieuwe jaar

Wat zal 2017 ons brengen? De media speelt handig in op onze natuurlijke nieuwsgierigheid naar de toekomst waardoor er een markt is ontstaan voor speculatieve artikelen over gebeurtenissen die de financiële markten het komende jaar zogenaamd zullen beïnvloeden.

Uiteraard, de belangrijkste veronderstelling gestimuleerd door dergelijke seizoensgebonden berichtgeving, is dat u uw beleggingsportefeuille moet herzien omdat we van het ene naar het andere kalenderjaar gaan. Dit veroorzaakt een hoge omloop in uw portefeuille en zorgt voor onnodige kosten. Ook het afgelopen jaar zijn er talloze voorspellingen afgegeven, varierend van visies op goud tot het advies om begin 2016 volledig afstand te nemen van aandelen.

 toekomst

In deze context volgen hier tien klassieke headlines voor het nieuwe jaar die we de komende weken kunnen verwachten:

  1. ‘Nieuw jaar, nieuwe portefeuille’: Dit journalistieke cliché speelt in op ons verlangen naar iets nieuws rond de jaarwisseling. Daarmee wordt verondersteld dat u uw beleggingsstrategie helemaal moet vervangen, net zoals uw garderobe aan vernieuwing toe kan zijn.
  2. Andere tijden, andere strategieën’: Dit veronderstelt dat de wereld zo drastisch is veranderd dat de principes van spreiding en discipline niet meer opgaan. Als u die overtuiging deelt, moet u eens kijken naar de voorspellingen van vorig jaar.
  3. Wees voorbereid op onzekerheid’: Zeggen dat de toekomst onzeker is, is een open deur intrappen. Het afgelopen jaar hebben we de Brexit en de Amerikaanse verkiezingen gehad. Het komende jaar zijn er verkiezingen in Duitsland en Frankrijk. Met andere woorden: er is altijd onzekerheid en volop ruimte om te speculeren.
  4. De angst voor rentestijging neemt toe’: Gissen naar het beleid van de centrale banken is iets dat vaak terugkomt in financiële media als er lege ruimte moet worden opgevuld. De ironie wil dat de verwachtingen van de markt omtrent deze ontwikkelingen al in de huidige prijzen zijn verwerkt.
  5. Tien aandelen waar u op kunt vertrouwen’: Als u uw portefeuille nu eens zou kunnen afslanken tot een handjevol aandelen en de rest overboord zou kunnen gooien? Het lijkt een aantrekkelijk idee. Maar ook gevaarlijk, omdat u zich door het gebrek aan spreiding blootstelt aan idiosyncratische risico's.
  6. De wereld is definitief veranderd’: De wereld veranderd voortdurend. Economieën stijgen en dalen, bedrijven komen tot bloei en raken in verval, sommige beleggingen doen het goed en andere blijven achter. De regels om hiermee om te gaan, zijn helemaal niet veranderd.
  7. De beste keuzes die u nu kunt maken’: Deze headline gaat ervan uit dat er voor elke belegging een perfect instap- en uitstapmoment bestaat. Het probleem is dat er geen bewijs is voor het bestaan van een betrouwbare manier van markttiming. En hoe dan ook, wij hebben allemaal verschillende behoeften.
  8. Maak een kogelvrije portefeuille’: De gedachte dat geen van uw beleggingen in waarde zou kunnen dalen, is zeker aantrekkelijk. Maar in werkelijkheid kan geen enkele portefeuille helemaal ‘waterdicht’ zijn. Sommige aandelen in een portefeuille zullen misschien goed presteren en andere juist niet. Daarom is spreiding zo belangrijk.
  9. Volg de sterren als u belegt’: Nee, wij hebben het niet over uw horoscoop voor 2017. Deze headline staat regelmatig boven het profiel van de beste 'stock-pickers' van het afgelopen jaar. Iedereen bewondert natuurlijk winnaars, maar hoe lang zullen zij zo succesvol zijn?
  10. Zorg voor uw eigen vermogen’: Wie houdt niet van doe-het-zelf-verhalen? Koop gewoon wat trading-software en ga op de valutamarkt handelen vanuit uw logeerkamer. U kunt ook gebruik maken van de kennis van een adviseur en meer genieten van uw vrije tijd.

In werkelijkheid zijn dergelijke eindejaars-headlines een paar weken voor oud en nieuw komen opborrelen tijdens een redactievergadering. Ze zijn makkelijk te schrijven en zijn niet tijdgebonden. Het zijn headlines om de nieuwsgierigheid van de lezers op te wekken. En het grootste voordeel is dat je ze elk jaar opnieuw kunt gebruiken.

Hoe dan ook, uw beleggingsbeslissingen zouden niet moeten afhangen van het nieuws, maar van uw eigen aspiraties, doelstellingen en risicobereidheid. De begeleiding van een adviseur die uw situatie goed begrijpt komt de besluitvorming ten goede.

We wensen u een voorspoedig 2017 toe.

 

Dominicanenlaan 2 • 2408 KH Alphen aan den Rijn •  info@devriesinvestmentservices.nl